DBEZ - Departamento de Botânica , Ecologia e Zoologia
URI Permanente desta comunidadehttps://repositorio.ufrn.br/handle/1/7
Navegar
Navegando DBEZ - Departamento de Botânica , Ecologia e Zoologia por Título
Agora exibindo 1 - 11 de 11
- Resultados por página
- Opções de Ordenação
Artigo A relação entre a alimentação coletiva e gestão de resíduos: o papel da educação ambiental na redução de desperdício(Revista Brasileira de Educação Ambiental, 2022) Rolim, Priscilla Moura; Seabra, Larissa Mont'Alverne Jucá; Pires, Vanessa Cristina da Costa; https://orcid.org/0000-0002-3847-5744A produção de refeições coletivas em ambientes alimentares como as unidades de alimentação e nutrição promove elevada geração de resíduos sólidos, ocasionando impactos econômicos, ambientaise à saúdepública. A gestão desses estabelecimentosdeve estar comprometida como desenvolvimento sustentável e o cumprimento da Política Nacional de Resíduos Sólidos. Este estudo trata-se de uma revisão narrativa deliteratura sobre os procedimentos de gestão de resíduos sólidos no âmbito das práticas de alimentação coletiva. Foram pesquisados artigos e documentos oficiais publicados no período de 2000 a 2021 nas seguintes bases de dados Google acadêmico, Science Direct e Scopus, utilizando descritores em português e inglês: Desperdício de alimentos (Food waste), Unidade de alimentação e nutrição (food service), Gestão de resíduos (Waste management). A investigação trouxe uma discussão teórica que perpassou sobre adestinação correta e sustentável dos resíduos, por meio de compostagem, coleta seletiva e reciclagem, implantação de hortas e ações de Educação Ambiental. Os estudos afirmam que a adoção dessas ações contribui para uma produção de refeições mais sustentáveisArtigo Avaliação de cardápios de restaurantes institucionais na perspectiva da biodiversidade dos alimentos(Brazilian Journal of Development, 2022) Rolim, Priscilla Moura; Nogueira, Josimara Pereira; Seabra, Larissa Mont’Alverne Jucá; Strasburg, Virgílio José; https://orcid.org/0000-0002-3847-5744; http://orcid.org/0000-0001-5720-7967; http://orcid.org/0000-0002-1878-4283; http://orcid.org/0000-0001-8536-6092A utilização de alimentos da sociobiodiversidade nos cardápios é um dos eixos centrais da sustentabilidade na alimentação coletiva. Uma alimentação saudável e sustentável deve estar relacionada à produção de alimentos que protegem a biodiversidade e promovam o consumo variado de alimentos, resgatando preparações e hábitos culturais regionais. O objetivo da pesquisa foi analisar a oferta de alimentos da sociobiodiversidade local em cardápios de restaurantes institucionais situados em um estado do Nordeste brasileiro. Realizou-se um estudo exploratório em diferentes restaurantes institucionais selecionados por meio de uma amostragem não probabilística por conveniência. Foram analisados cardápios mensais disponibilizados pelos restaurantes durante 4 semanas (n=120). Todos os restaurantes estudados apresentavam alimentos da sociobiodiversidade nos cardápios, particularmente pela oferta de frutas regionais. Polpas de cajá e caju, farinha de mandioca, coentro e maxixe foram os alimentos da biodiversidade local mais frequentes nos cardápios. Destaca-se a ausência de alimentos nativos do grupo das hortaliças e dos tubérculos, raízes e cereais. Foi possível verificar que os restaurantes utilizam pouca variedade de alimentos da sociobiodiversidade, sendo apenas o grupo de ervas e temperos utilizados em 80% dos restaurantes estudados.Os dados propiciam uma reflexão acerca do quão pouco são utilizados os alimentos da biodiversidade local, baixo incentivo dos restaurantes para a aquisição e à oferta de alimentos nativos, o que poderia contribuir para a melhoria da Segurança Alimentar e Nutricional e para a promoção do desenvolvimento de sistemas agroalimentares mais saudáveis e sustentáveis. O artigo também traz uma reflexão acerca da importância da inclusão de alimentos regionais e da sociobiodiversidade desde o planejamento de cardápiosArtigo Climate effects on fish body size–trophic position relationship depend on ecosystem type(Wiley, 2019) Dantas, Danyhelton Douglas Farias; Silva, Adriano Caliman Ferreira da; Guariento, Rafael D.; Angelini, Ronaldo; Carneiro, Luciana Silva; Lima, Sérgio Maia Queiroz; Martinez, Pablo A.; Attayde, José Luiz deThe energetic demand of consumers increases with body size and temperature. This implies that energetic constraints may limit the trophic position of larger consumers, which is expected to be lower in tropical than in temperate regions to compensate for energy limitation. Using a global dataset of 3635 marine and freshwater ray‐finned fish species, we addressed if and how climate affects the fish body size–trophic position relationship in both freshwater and marine ecosystems, while controlling for the effects of taxonomic affiliation. We observed significant fish body size–trophic position relationships for different ecosystems. However, only in freshwater systems larger tropical fish presented a significantly lower trophic position than their temperate counterparts. Climate did not affect the fish body size–trophic position relationship in marine systems. Our results suggest that larger tropical freshwater fish may compensate for higher energetic constraints feeding at lower trophic positions, compared to their temperate counterparts of similar body size. The lower latitudinal temperature range in marine ecosystems and/or their larger ecosystem size may attenuate and/or compensate for the energy limitation of larger marine fish. Based on our results, temperature may determine macroecological patterns of aquatic food webs, but its effect is contingent on ecosystem type. We suggest that freshwater ecosystems may be more sensitive to warming‐induced alterations in food web topology and food chain length than marine ecosystemsArtigo Effects of polyaluminum chloride and lanthanum-modified bentonite on the growth rates of three Cylindrospermopsis raciborskii strains(Public Library od Science, 2018-04-03) Becker, Vanessa; Araújo, Fabiana; Van Oosterhout, Frank; Attayde, José Luiz; Lurling, MiquelIn tropical and subtropical lakes, eutrophication often leads to nuisance blooms of Cylindrospermopsis raciborskii. In laboratory experiments, we tested the combined effects of flocculant polyaluminum chloride (PAC) and lanthanum-modified bentonite (LMB) on the sinking and growth rates of three C.raciborskii strains. We tested the hypothesis that the combination of PAC and LMB would (1) effectively sink C.raciborskii in a test tube experiment and (2)impair C.raciborskii growth, irrespective of the biomass of the inoculum (bloom) and the strain in the growth experiment. We tested the recommended (LMB1) and a three-times higher dose of LMB (LMB3). The combined addition of PAC and LMB enhanced the sedimentation of al lC.raciborskii strains. Moreover, both the PAC and LMB doses decreased the phosphate concentration. PAC and LMB1 decreased the growth rate of al lstrains, but the efficacy depended on the biomass and strain. The combined addition of PAC and LMB3 inhibited the growth of all strains independently of the biomass and strain. We conclude that a low dose of PAC in combination with the recommended dose of LMB decreases C.raciborskii blooms and that the efficiency of the technique depends on the biomass of the bloom. A higher dose of LMB is needed to obtain a more efficient control of C.raciborskii bloomsArtigo Effects of water level reduction on the dynamics of phytoplankton functional groups in tropical semi-arid shallow lakes(Springer, 2015-12-15) Becker, Vanessa; Costa, Mariana Rodrigues Amaral da; Attayde, José LuizDroughts are large-scale perturbations that affect freshwater ecosystems worldwide. A water level reduction caused by drought is an important driving factor of phytoplankton dynamics. It has been suggested that a water level reduction alters the light and mixing regime and increases nutrient concentrations and phytoplankton biomass favoring cyanobacterial blooms. We took advantage of two exceptionally dry years in the Brazilian semi-arid region to investigate the effects of the water level reduction on the water quality and phytoplankton communities of two shallow man-made lakes. In both lakes, the water level was reduced by half, while the water turbidity, conductivity, and nutrient concentrations increased.In the deeper lake, the phytoplankton biomass increased and was dominated by a cyanobacteria group as expected, but it decreased in the shallower lake and was dominated by mixotrophic flagellate groups. This was because of sediment resuspension by wind and fish facilitated by a water level reduction and increased the water turbidity more strongly in the shallower than in the deeper lake. Therefore, a water level reduction caused by a drought may either increase or decrease the phytoplankton biomass and cyanobacteria dominance in tropical shallow lakes depending on the lake depth and the concentration of inorganic suspended sedimentsArtigo Evaluation of the ecoefficiency of greenhouse gases generation in the provision of complementary meals in a public hospital(Research, Society and Development, 2021) Rolim, Priscilla Moura; Ribeiro, Karla Renata Romagna; Seabra, Larissa Mont’Alverne Jucá; Strasburg, Virgílio José; https://orcid.org/0000-0002-3847-5744; https://orcid.org/0000-0002-8898-0474; https://orcid.org /0000-0002-1878-4283; https://orcid.org/0000-0001-8536-6092The present study aimed to assess Ecoefficiency (EE) related to the emission of Greenhouse Gases (GHG) from the transport of the inputs used to provide complementary meals at a large university hospital in Brazil. For EE calculations, the annual energy supply in kilocalories of the inputs used and the estimated GHG emissions were considered, considering the distance in kilometers between the place of origin of each product and the destination city in southern Brazil. 31 products were used and selected for complementary meals distributed in the groups of: dairy products, cookies, drinks, supplements, and enteral diets for adults and pediatrics. The results showed that EE was directly related to the origin of the products, especially in enteral diets. The application of the Spearman correlation coefficient showed a strong negative correlation of -0.8119 [CI (95%) -0.9023; -0.6531] between the variables distance in kilometers and eco-efficiency and also when comparing GHG emissions with kilocalories. The health sector must play its role in relation to environmental impacts also in the assessment of GHG emissions in the context of nutritional therapyArtigo Nutrition and its footprints: Using environmental indicators to assess the nexus between sustainability and food(Frontiers in Sustainable Food Systems, 2023) Rolim, Priscilla Moura; Hatjiathanassiadou, Maria; Seabra, Larissa Mont’Alverne Jucá; https://orcid.org/0000-0002-3847-5744; https://orcid.org/0000-0001-9367-1230; http://orcid.org/0000-0002-1878-4283Current food systems are associated with the unsustainable use of natural resources; therefore, rethinking current models is urgent and is part of a global agenda to reach sustainable development. Sustainable diets encompass health, society, economy, culture as well as the environment, in addition to considering all the stages that make up the food production chain. This study aimed to perform a review on the importance of using environmental footprints (EnF) as a way of assessing the environmental impacts of food systems. The most used EnF to assess impacts related to the food system was the carbon footprint, followed by the water footprint, and the land use footprint. These EnF usually measured the impacts mainly of the current diet and theoretical diets. Animal-source foods were the ones that most contribute to the environmental impact, with incentives to reduce consumption. However, changing dietary patterns should not be restricted to changing behavior only, but should also involve all stakeholders in the functioning of food systems. We conclude that EnF are excellent tools to evaluate and guide the adoption of more sustainable diets, and can be applied in dierent contexts of food systems, such as food consumption analysis, menu analysis, food waste, and inclusion of EnF information on food labelsArtigo Projeto sementinha: semeando valores ambientais na comunidade de Nova Descoberta – Natal/RN(Rede Brasileira de Educação Ambiental, 2009) Gomes, Isabele Aragão; Cardoso, Priscila Miranda de Melo; Braz, Janine Karla França da Silva; Celestino, Joyce Elanne Mateus; Ferreira, Naama Pegado; Grimaldi, Guido De Gregório; Andrade, Ricardo Teixeira Gregório de; D´Oliveira, Rosângela GondimPartindo da percepção da educação ambiental enquanto base para o exercício pleno da cidadania crítica e participativa e tendo como objetivo despertar a consciência ambiental, o Projeto Sementinha: semeando valores ambientais realizou ações de educação ambiental com a comunidade do bairro de Nova Descoberta e estudantes do nível fundamental. Metodologicamente, a realização do projeto se deu através de atividades dinâmicas e sistemáticas, como palestras, aplicando as atividades sugeridas pela ONU no 7º Objetivo do Milênio – Meio Ambiente e Qualidade de VidaArtigo Shallow lake restoration and water quality management by the combined effects of polyaluminium chloride addition and benthivorous fish removal: a field mesocosm experiment(Springer, 2015-12-10) Becker, Vanessa; Araújo, FabianaPolyaluminium chloride (PAC) has beenused in lake restoration and water quality management as a flocculent to remove algal biomass and organic matter from the water column and increase water transparency. However, benthivorous fish may suspend the sedimented flocs and reduce the efficiency of PAC in improving water quality. Therefore, we hypothesized that PAC is more efficient in reducing algal biomass, suspended solids and total phosphorus concentrations in the water, and increasing water transparency, when benthivorous fish is removed. To test this hypothesis, we performed a field experimentcombining the presence and absence of PAC (2 mg Al l-1) with the presence and absence of benthivorous fish (350 g m-2). Contrary to our hypothesis, no significant interactions were found between the effects of PAC addition and benthivorous fish removal on the measured variables. Both techniques significantly decreased chlorophyll a and phosphorus concentrations and increased water transparency, but their effects were independent of each other. The above results suggest that either of the treatments may improve water quality, but this goal would be better achieved by the combination of both techniques than by the application of one or other technique in isolationArtigo Sociobiodiversidade e alimentação escolar: uma experiência no Litoral Norte do Rio Grande do Sul(Interações, 2024) Seabra, Larissa Mont’Alverne Jucá; Hendler, Vanessa Magnus; Hagen, Martine Elisabeth Kienzle; Solans, Andrea Mónica; Silva, Queite Marrone Soares da; Palma, Louise Barbosa; Silva, Vanuska Lima da; Rios, Alessandro de Oliveira; Ruiz, Eliziane Nicolodi Francescato; https://orcid.org/0000-0002-1878-4283Resumo: O Programa Nacional de Alimentação Escolar é uma das mais importantes políticas de Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil, viabilizando a oferta de uma alimentação saudável e adequada a todos os estudantes matriculados na rede pública da educação básica e criando mercados para agricultores familiares. Nesse sentido, partindo do entendimento de que a inserção de alimentos que dialoguem com a sustentabilidade e a cultura alimentar na alimentação escolar poderiam desencadear diversos efeitos positivos no contexto local, este artigo busca relatar as ações iniciais de um projeto maior, desenvolvido no município de Mostardas, que perpassa pela temática da alimentação escolar e da sociobiodiversidade, descrevendo as apreensões sobre o valor sociocultural e nutricional de alimentos da sociobiodiversidade, bem como o papel da escola e da alimentação escolar para a comunidade local. Para tal, esta etapa da pesquisa compreendeu duas fases: a primeira consistiu em um momento de interação com os atores locais, no qual se apreenderam histórias, significados e saberes sobre receitas à base de alimentos da sociobiodiversidade, como o feijão-sopinha e o milho-catete; e a segunda abrangeu a realização da análise de composição química centesimal e de fibras dos referidos alimentos. A partir dos relatos dos participantes, pôde-se compreender o valor sociocultural de alimentos e preparações que remontam a sua cultura e a sua história de vida, assim como a importância, conferida pela comunidade à escola e à alimentação escolar, no que tange à formação dos hábitos alimentares dos alunos. Para além das apreensões no plano simbólico, a caracterização química revelou o potencial nutricional do feijão-sopinha e do milho-catete, os quais se mostraram nutricionalmente superiores quando comparados a outros feijões e milho de consumo habitual dos brasileiros.Livro A Vida no ambiente(SEDIS-UFRN, 2024-09-12) Araújo, Magnólia Fernandes Florêncio de; Gondim, RosângelaEste material é o resultado de um investimento intelectual e econômico assumido por diversas instituições que se comprometeram com a Educação e com a reversão da seletividade do espaço quanto ao acesso e ao consumo do saber E REFLETE O COMPROMISSO DA SEDIS/UFRN COM A EDUCAÇÃO A DISTÂNCIA como modalidade estratégica para a melhoria dos indicadores educacionais no RN e no Brasil