Navegando por Autor "Maia, Cláudio Márcio de Medeiros"
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TCC Análise microbiológica e físico-química de feijão-verde [Vigna unguiculata (L.) Walp] branqueado e congelado(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2023-06-19) Zuza Júnior, Everi Melo; Tavares, Romayana Medeiros de Oliveira; http://lattes.cnpq.br/7104323824578796; https://orcid.org/0000-0001-6884-1023; http://lattes.cnpq.br/0325141188932441; http://lattes.cnpq.br/1218922015231023; Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves; https://orcid.org/0000-0001-6884-1023; http://lattes.cnpq.br/0325141188932441; Tavares, Romayana Medeiros de Oliveira; http://lattes.cnpq.br/7104323824578796; Maia, Cláudio Márcio de Medeiros; http://lattes.cnpq.br/0970553925932630O feijão-verde [Vigna unguiculata (L.) Walp] é uma leguminosa perecível e para atenuar essa problemática, métodos de pré-tratamento térmico e condições de armazenamento a frio podem ser utilizados. Este estudo teve como objetivo analisar o efeito do branqueamento e do armazenamento congelado nas características microbiológicas e físico-químicas dessa leguminosa, fazendo uma comparação com os mesmos atributos do feijão-verde in natura, no momento prévio ao armazenamento (D0) e após 30 (D30), 60 (D60), 90 (D90) e 120 (D120) dias de congelamento. Para isso, a matéria-prima foi dividida em dois tratamentos: FVI – Feijão-verde in natura congelado e FVB – Feijão-verde branqueado (70 ºC por 4 minutos) e congelado. Foram realizadas análises microbiológicas (mesófilos, psicrotróficos, coliformes a 45 ºC e Escherichia coli); físico-químicas (pH e acidez titulável) e o monitoramento fotográfico. A amostra FVI apresentou altas contagens de mesófilos, coliformes a 45 °C e E. coli em todos os dias de armazenamento congelado. No entanto, foi evidenciada diminuição significativa na carga microbiológica nas amostras branqueadas (FVB). O pH e a acidez total titulável apresentaram poucas alterações no período de armazenamento, sendo que a amostra FVI exibiu valores de acidez maior quando comparado com as amostras FVB. Através do monitoramento fotográfico foi possível observar que o FVB apresentou uma cor verde mais brilhante quando comparado com o FVI, e que essa cor mais acentuada permaneceu uniforme durante os dias de armazenamento. Contudo, o FVI apresentou um verde mais escuro, que se intensificou a cada dia de armazenamento, como também, apresentou características de degradação e escurecimento no halo dos grãos. Desta forma, é possível concluir que o branqueamento associado ao congelamento é uma estratégia eficaz para a manutenção e/ou melhoramento das características estudadas e aumento da segurança sanitária do feijão-verde.Artigo Effectiveness of sanitization protocols in removing or reducing parasites from vegetables: a systematic review with meta-analysis(Plos One, 2024) Seabra, Larissa Mont’Alverne Jucá; Maia, Cláudio Márcio de Medeiros; Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves; Chaves, Gabriela; Dantas, Lívia Maria da Costa; Sousa Júnior, Francisco Canindé de; Assis, Cristiane Fernandes de; https://orcid.org/0000-0002-1878-4283Background; Parasitic contamination in vegetables is a reality in several countries and a challenge for food safety. The risk of consumption usually raw, associated with failures in good practices of production, transportation, and preparation further increase the possibility of ingesting contaminated food. Given this, a systematic review was carried out to scientifically demonstrate the effectiveness of sanitization protocols in the parasitic decontamination of plants. Methods: This review was conducted following the guidelines of the Cochrane Manual, being registered in the PROSPERO protocol base (CRD42020206929) and reported according to the PRISMA 2020 statement. The review evaluated studies published in the MEDLINE, Embase, Web of Science, FSTA, LILACS, and AGRIS databases, as well as manual searches of related articles, references, and theses and dissertations directories. The meta-analysis was performed using the Revman 5 software program, the bias assessment used the Robins I Tools with some adaptations, and the quality of the evidence was evaluated using GRADE. Discussion The review included a total of 31 studies, most of which were carried out in countries with a high incidence of plant parasites, such as Brazil and Iran. Interventions combined with 200ppm chlorination preceded by brushing, rinsing, or immersion in detergent showed the greatest efficiency in parasitic decontamination. Despite the high heterogeneity and risk of bias in the primary studies, this review can inspire the planning of new studies which observe the critical and methodological evaluation for research in the field of food safetyArtigo Efficacy of sanitization protocols in removing parasites in vegetables: a protocol for a systematic review with meta-analysis(Plos One, 2024) Seabra, Larissa Mont’Alverne Jucá; Maia, Cláudio Márcio de Medeiros; Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves; Chaves, Gabriela; Dantas, Lívia Maria da Costa; Sousa Júnior, Francisco Canindé de; Assis, Cristiane Fernandes de; https://orcid.org/0000-0002-1878-4283Background: Parasitic contamination of vegetables is a public health problem in several countries and a challenge for food safety. With a short path from the field to the table, these foods can suffer several flaws in the good practices of production, transport and packaging which culminate in an offer of contaminated food to consumers. Therefore, this study describes a systematic review protocol with meta-analysis on evaluating the effectiveness of existing sanitation methods in removing parasites from vegetables. Methods: The study will be conducted from published studies that report analyzes of parasites in vegetables before and after sanitization processes. The MEDLINE, Embase, Web of Science, FSTA, LILACS, Scopus and AGRIS electronic databases will be used. In addition, manual searches will be carried out through related articles, references to included articles and directories of theses and dissertations. The primary outcome will be the reduction or absence of parasitic forms in vegetables after the intervention or combined interventions, and the secondary outcomes will include: identification of the main parasites, assessment of the time required for processing and cost-effectiveness analysis. Two authors will independently screen the studies and extract data. Disagreements will be resolved by discussion, and a third reviewer will decide if there is no consensus. The criteria established by the Cochrane Manual (with some adaptations) will be used to assess the risk of bias in the studies and if the results are considered acceptable and sufficiently homogeneous, and a metaanalysis will be performed to synthesize the findings. Discussion: The systematic review produced from this protocol will provide evidence on the effectiveness of sanitation protocols for removing parasitic forms in vegetables and will contribute to strengthening food safety, with the adoption of best sanitation practices and prevention of health risks. In addition, the study may highlight possible knowledge gaps that need to be filled with new research.Dissertação Eficácia de protocolos de sanitização na remoção de parasitas em vegetais: uma revisão sistemática com meta-análise(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2022-11-29) Maia, Cláudio Márcio de Medeiros; Assis, Cristiane Fernandes de; Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves; https://orcid.org/0000-0001-6884-1023; http://lattes.cnpq.br/0325141188932441; https://orcid.org/0000-0001-7595-5395; http://lattes.cnpq.br/0034694007210837; https://orcid.org/0000-0002-5803-7346; http://lattes.cnpq.br/0970553925932630; Carvalho, Natália Caldeira de; Galvão, Lucia Maria da CunhaA contaminação parasitária em vegetais é uma realidade em diversos países e um desafio para segurança dos alimentos. São produtos suscetíveis a diversas falhas nas boas práticas da produção, transporte, acondicionamento e preparo, que somados ao consumo geralmente cru, incrementam ainda mais o risco de ingestão de alimentos contaminados. Diante disso, foi realizada uma revisão sistemática com o objetivo de evidenciar cientificamente a eficácia dos protocolos de sanitização na descontaminação parasitária dos vegetais. Essa revisão foi conduzida conforme as orientações do Manual Cochrane, sendo registrada na base de protocolos PROSPERO (CRD42020206929) e relatada segundo a declaração PRISMA 2020, obedecendo aos critérios de transparência, reprodutibilidade e imparcialidade na síntese das evidências. A revisão avaliou os estudos publicados nas bases de dados MEDLINE, Embase, Web of Science, FSTA, LILACS e AGRIS, além de pesquisas manuais em artigos relacionados, referências e diretórios de teses e dissertações. A meta-análise foi realizado pelo software Revman 5, a avaliação de viés utilizou a ferramenta Robins I Tools com algumas adaptações e a qualidade das evidências foi classificada pelo GRADE. A revisão teve um total de 31 estudos incluídos, sendo a maioria realizada em países com alta incidência de parasitas em vegetais, como Brasil e Irã. As intervenções combinadas com cloração de 200ppm precedidas de escovação ou imersão em detergente apresentaram as maiores eficácias na descontaminação parasitária, baixo custo de higienização e tempo médio de 20 minutos para o procedimento. As heterogeneidades, imprecisões e risco de viés dos estudos primários implicaram numa menor força de recomendação dos desfechos. No entanto, essa revisão pode inspirar o planejamento de novos estudos que observem a avaliação crítica e metodológica desse trabalho para pesquisas na área de segurança dos alimentos.Artigo Prevalence of staphylococcal toxin in food contaminated by staphylococcus spp: protocol for a systematic review with meta-analysis(Plos One, 2023-02) Medeiros, Gidyenne Christine Bandeira Silva de; Freitas, Juliana Karla Garcia Ribeiro; Assis, Cristiane Fernandes de; Oliveira, Thailla Raquel Moura de; Maia, Cláudio Márcio de Medeiros; Sousa, Bruno Jonatan de; Seabra, Larissa Mont’alverne Jucá; Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva ChavesBackground Food contamination by Staphylococcus spp. enterotoxigenic strains is quite common and despite underreporting caused by the short duration of clinical symptoms and lack of medical care, staphylococcal food poisoning is one of the most common Foodborne Diseases (FBD) in the world. This study describes a systematic review protocol with meta-analysis on the prevalence and types of staphylococcal enterotoxins in food, and the profile of contaminated foods. Methods The research will be conducted through the selection of studies reporting the analysis of staphylococcal enterotoxins in food contaminated by Staphylococcus spp. Searches will happen on the following databases: Medline (OVID), GALE, Science Direct, CAB Direct (CABI), Google Scholar, in addition to manual search in the list of references of articles, directory of theses and dissertations, and countries’ health agencies. Reports will be imported into the application Rayyan. Two researchers will independently select studies and extract data, and a third reviewer will solve conflicting decisions. The primary outcome will be the identification of staphylococcal enterotoxins in food, and the secondary outcomes will include staphylococcal enterotoxin types and foods involved. To assess the risk of bias in the studies, the tool developed by the Joanna Briggs Institute (JBI) will be used. For data synthesis, a meta-analysis will be performed. However, in case that is not possible, a narrative synthesis of the most relevant results will be carried out. Discussion This protocol will serve as the basis for a systematic review that aims to relate the results of existing studies on the staphylococcal enterotoxin prevalence and types in food, and the profile of the contaminated foods. The results will broaden the perception of food safety risks, highlight existing literature gaps, contribute to the study of the epidemiological profile and may guide the allocation of health resources for the development of preventive measures relatedTCC Prevalência de helmintos em vegetais: um alerta para a higiene alimentar(Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2021-08-27) Dantas, Lívia Maria da Costa; Sousa Júnior, Francisco Canindé de; 0000-0003-2042-4348; http://lattes.cnpq.br/3721560802857426; 0000-0002-3731-6725; http://lattes.cnpq.br/9945599530267245; Gouveia, Ana Cláudia Galvão Freire; 0000-0002-9744-5369; http://lattes.cnpq.br/3215086103105355; Maia, Cláudio Márcio de Medeiros; 0000-0002-5803-7346; http://lattes.cnpq.br/0970553925932630O consumo de vegetais está relacionado com hábitos de vida saudáveis e preparações típicas de culturas regionais. No entanto, a presença de parasitos patogênicos nesses alimentos pode provocar sérios distúrbios gastrointestinais na população. O objetivo desse estudo foi construir uma revisão bibliográfica sobre a prevalência de helmintos em amostras de vegetais a partir de 20 artigos publicados entre 2016 e 2021 e disponíveis para acesso livre em bases de dados virtuais. Após a análise dos estudos, pôde-se constatar que os ancilostomídeos e Ascaris lumbricoides foram os helmintos patogênicos mais presentes em amostras de vegetais com prevalências de 73,8% e 33,6%, respectivamente. Além disso, os artigos detectaram associações de helmintos com protozoários patogênicos. Os resultados indicam a necessidade de implementar ações de saúde coletiva voltadas para a higiene sanitária, assim como ações educativas voltadas tanto para produtores quanto para consumidores abordando métodos de higienização corretos para esses alimentos.